14 Ağustos 2010 Cumartesi

antalya soğuk mezeleri

Antakya Mutfağı - KABAK YOĞURTLAMA

altMalzemeler

  • ½ kg. Kabak
  • 2 su bardağı su
  • 250 gr. süzme yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı kuru nane

                            Hazırlanışı : Kabaklar temizlenir, doğranır, kaynamakta olan suya konularak haşlanır. Tencereden alınıp suyu süzüıür. Bir kenara alınarak hafifçe ezilip soğutulur. Sarımsaklar ezilip süzme yoğurtla beraber kabağa katılıp karıştırılır. Üzerine nane serpilerek servis edilir.


                            Antakya Mutfağı - DOMATESLİ BİBER

                            altMalzemeler 4 Kişilik

                            • 1 çay bardağı dövülmüş biber veya biber salçası
                            • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
                            • 1 kahve fincanı zeytinyağı
                            • Tuz
                            • ½ kg. domates

                              Hazırlanışı :Domateslerin kabuğu soyulup rendelenir. Diğer malzemeler ilave edilerek iyice karıştırılır ve üzerine nar ekşisi ve doğranmış maydanoz serpilirerek servis tabağına konulur.

                              Antakya Mutfağı - EKŞİLEME

                              Malzemeler 4 Kişilik

                                • 1 kg. iri patlıcan
                                • 4 adet yeşil biber
                                • 1 baş soğan
                                • Zeytinyağ
                                • 1 domates
                                • Nar ekşisi veya koruk suyu
                                • Tuz
                                • Maydanoz

                                  Hazırlanışı : Patlıcanlar ateşte közlenip iyice piştikten sonra kabukları soyulup püre haline getirilir. İnce doğranmış soğan ve yeşil biber elle iyice öldürülür. Patlıcanlar karıştırılır. Küçük doğranan domates, nar ekşisi ve zeytinyağı ilave edilir. Hepsi karıştırılarak maydanozla süslenir.

                                  Antakya Mutfağı - HUMUS (Tereyağlı)

                                  altMalzemeler 4 Kişilik

                                    • 500 gr. nohut
                                    • 2 diş sarımsak
                                    • 1 çorba kaşığı tereyağı
                                    • 1 çorba kaşığı çamfıstığı
                                    • 1,5 su bardağı tahin
                                    • Tuz

                                      Hazırlanışı : Nohut bir gece önceden ıslatılır. Düdüklü tencerede iyi pişinceye kadar haşlanır. Suyu süzülür. İnce delikli süzgeçten iki defa çekilir. limonIarın suyu sıkılır. Sarımsak dövülür. Tahin, ezilip püre haline getirilmiş nohuda karıştırılıp tuz eklenir. Bu karışım bir servis tabağına yayılarak konulur. Bir tavada eritilen tereyağının içine çam fıstıkları eklenip kavrulur ve humusun üzerine dökülerek sıcak servis edilir.


                                      Antakya Mutfağı - BEZİRGANİ

                                      Malzemeler 4 Kişilik

                                      • 8 adet baş biber
                                      • 3 çorba kaşığı nar ekşisi
                                      • 8 adet kurutulmuş domates
                                      • 1 Tatlı kaşığı kurutulmuş tesleğen çiçeği
                                      • 1 büyük kuru soğan
                                      • 1 çay bardağı zeytinyağı

                                            Hazırlanışı : Kurutulmuş baş biber ve domatesler 2 saat suda bekletildikten sonra sudan alınarak iyice kurutulur ve bir kenarda bekletilir. Soğanlar biraz irice kıyılıp domates ve biberler üzerine eklenir ve bir zırh yardımı ile tüm malzeme incecik oluncaya kadar kıyılmaya başlanır. Bu malzeme bir kaba alınarak üzerine kuru fesleğen çiçeği, nar ekşisi ve tuz eklenerek güzelce yedirilir. Daha sonra zeytinyağı eklenerek harmanlama işlemine devam edilerek yağın yedirilmesi sağlandıktan sonra servis edilir.

                                            Antakya Mutfağı - CEVİZLİ HAVAN KÖFTESİ

                                            Malzemeler 4 Kişilik

                                              • 6 adet baş biber
                                              • 1 su bardağı ince bulgur
                                              • 100 gr. ceviz içi
                                              • su bardağı su
                                              • 2 çorba kaşığı nar ekşisi
                                              • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
                                              • Tuz

                                              Hazırlanışı : Baş biberler suya yatırılarak yumuşatılır. Tohumları temizlenerek ayıklanır. Bulgur, su ile ıslatılıp bir kenarda bırakılır. Havan içine baş biberler konularak üzerine bulgurdan iki kaşık serpilir ve biber dövülmeye başlanır. Bu dövme esnasında bulgur biberin içinde kayboldukça eldeki bulgurdan eklenerek bütün bulgur malzemesinin tamamı biberle dövülür. Daha sonra ceviz içleri, üzerine eklenerek hafif vuruşlarla cevizin yağı çıkarılacak şekilde malzeme ile özdeşleştirilir. Havandaki malzemeden el yardımı ile küçük parçalar alınıp avuç içinde sıkılarak tabağa dizilir. Zeytinyağı ve nar ekşisi beraberce bir tabağa alınarak havan köftesi ile beraber servis edilir.

                                              Antakya Mutfağı - KABAK KIZARTMA

                                              Malzemeler

                                                  • 1 kg. kabak
                                                  • 1 baş sarımsak
                                                  • ½ su bardağı zeytinyağı
                                                  • 1çay bardağı nar ekşisi

                                                  Hazırlanışı : Kabaklar ince şeritler halinde uzunlamasına kesilip kurutulur. Zeytinyağı bir tavaya alınarak kızdınlır. Kabaklar içine serilerek iki tarafı kızartıldıktan sonra tavadan alınır. Fazla yağları süzdürülerek bir tabağa alınır. Bir kasede sarımsaklar ezilir. Üzerine nar ekşisi eklenip karıştırılır ve kızartmaya sos olarak servis edilir.

                                                  Antakya Mutfağı - KISIR

                                                  altMalzemeler 4 Kişilik

                                                      • 1 su bardağı ince bulgur
                                                      • 1 su bardağı maydanoz
                                                      • 1,5 su bardağı su
                                                      • ½ su bardağı zeytinyağı
                                                      • 1 çorba kaşığı salamura biber
                                                      • 1 kahve bardağı nar ekşisi
                                                      • 2 su bardağı kıyıimış taze soğan

                                                      Hazırlanışı : Bulgur bir tepsiye konulur. Üzerine 1,5 su bardağı su eklenip karıştırılır. Bulgurun şişmesi beklenir. Üzerine biber ve domates salçası eklenerek yoğurulur. Bulgurun yumuşamasından sonra yoğurma işlemine ara verilerek, üzerine kıyılmış soğan eklenip harmanlanır. Daha sonra zeytinyağı ve nar ekşisi eklenir, harmanlanır. En son maydanoz eklenir. Tüm malzeme ile harmanlanıp yanında marul ile servis edilir.

                                                      Antakya Mutfağı - KÖMEÇ

                                                      Malzemeler 4 Kişilik

                                                      • 500 gr. Kömeç
                                                      • 1 tatlı kaşığı pul biber
                                                      • ½ çay bardağı zeytinyağı
                                                      • 1 küçük kuru soğan
                                                      • 1 küp şeker
                                                      • Tuz

                                                          Hazırlanışı : Yağ tavaya alınır. Soğan ince kıyılır, yağa eklenip hafifçe öldürülür. Üzerine kömeçler eklenerek tuzu ve şekeri katarak yavaş ateşte kömeç diriliğini kaybettiği an ateşten alınarak soğumaya bırakılır. Soğuk olarak servis edilir.

                                                          Antakya Mutfağı - MARUL YOĞURTLAMA

                                                          Malzemeler 4 Kişilik

                                                              • 1 adet marul içi
                                                              • 1 tatlı kaşığı kuru nane Tuz
                                                              • 200 gr. süzme yoğurt

                                                                Hazırlanışı : Marul içi alınır, yıkanır ve kurutulur. İnce ince doğranır. Üzerine tuz eklenerek biraz bekletilir. Daha sonra süzme yoğurda eklenerek karıştırılır. Servise alınırken üzerine kuru nane gezdirilerek servis edilir.

                                                                Antakya Mutfağı - BEZİRGAN KEBABI

                                                                Malzemeler

                                                                • 4 katı yumurta
                                                                • 1 kaşık kimyon
                                                                • 2 kaşık cevizli biber
                                                                • 1 çay kaşığı tuz
                                                                • 4 adet taze yeşil soğan


                                                                        Hazırlanışı : Yumurtalar halka halka doğranır. Üzerine taze soğan, cevizli biber, kimyon ve tuz katılır. Yumurtayla harmanlanıp lavaş veya sac ekmeği ne sarılarak servis yapılır.

                                                                        Antakya Mutfağı - CEVİZLİ BİBERLİ PATLICAN EKŞİLEMESİ

                                                                        Malzemeler

                                                                          • 1 kg. patlıcan
                                                                          • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
                                                                          • 3 kaşık cevizli biber
                                                                          • 1 tane soğan
                                                                          • 1 diş sarımsak
                                                                          • Tuz

                                                                                  Hazırlanışı : Patlıcanlar fırında kabuğuyla iyice pişirilir. Kabukları soyulup dövülerek püre haline getirilir. İçine cevizli biber, dövülmüş sarımsak, rende soğan, nar ekşisi ve tuz ilave edilip karıştırılır.

                                                                                  Antakya Mutfağı - KAVURGA

                                                                                  Malzemeler

                                                                                  • 8 bardak nohut
                                                                                  • 2 su bardağı karpuz çekirdeği
                                                                                  • 1 yemek kaşığı karbonat
                                                                                  • 1 su bardağı çitlenbik (menengiç)
                                                                                  • 2 su bardağı yer fıstığı

                                                                                              Hazırlanışı : Nohut, karbonatlı suda 24 saat bekletilir. Suyu süzülerek fırında tuzla kavruluro Karpuz çekirdeği, yer fıstığı ve çitlenbik ayrı ayrı tuzlanarak kavruluro Hepsi karıştırılarak soğuduktan sonra kavanozda muhafaza edilir. Uzun kış gecelerinde çerez olarak kullanılır.

                                                                                              Antakya Mutfağı - MÜFERKE

                                                                                              Malzemeler 4 Kişilik

                                                                                                • 3 Adet kemer patlıcan
                                                                                                • 1 Adet yeşil biber
                                                                                                • 2 Adet domates
                                                                                                • 1 Su bardağı zeytinyağı
                                                                                                • 1 Tatlı kaşığı kimyon
                                                                                                • 1 Adet kuru soğan ,Tuz


                                                                                                        Hazırlanışı : Bir tencereye zeytinyağı konulup ısıtılır. Piyaz şeklinde doğranan soğanlar ve biberler eklenip öldürülürken, diğer tarafta patlıcanlar soyulup önce ikiye bölünüp piyaz şeklinde doğranır ve tencereye eklenir. Bir iki karıştırdıktan sonra üzerine kabukları soyulmuş domates ren delen ip 5 dk. hızlı 15 dk. yavaş ateşte pişirildikten sonra tuz ve kimyon eklenip ılıması beklenir. Ilık servis edilir.

                                                                                                        Antakya Mutfağı - PATLICAN KIZARTMA

                                                                                                        Malzemeler 4 Kişilik

                                                                                                            • 2 adet kemer patlıcan
                                                                                                            • 1 Tatlı kaşığı kimyon
                                                                                                            • 1 Çorba kaşığı salamura biber
                                                                                                            • 1 Su bardağı zeytinyağı ve Tuz


                                                                                                                    Hazırlanışı : Kemer patlıcanlar boyuna kesilir, tuzlanır. Yarım saat bekletildikten sonra bir tavaya konulan zeytinyağı iyice kızdınlır ve içine, doğranmış patlıcanlar konularak altlı üstlü kızartılır. Bir kağıt üzerine alınıp fazla yağları emdirilir. Bir tabağa alınır. Yanına salamura biber ile kimyon karışımı eklenerek servis yapılır.

                                                                                                                    Antakya Mutfağı - SÜZME YOĞURTLU SAKIZ MURCU

                                                                                                                    Malzemeler 4 Kişilik

                                                                                                                        • 150 gr. sakız murcu
                                                                                                                        • 100 gr. süzme yoğurt
                                                                                                                        • 1 orta boy soğan
                                                                                                                        • % çay bardağı zeytinyağı
                                                                                                                        • 2 diş sarımsak ve Tuz

                                                                                                                                Hazırlanışı : Sakız murçları yıkanır, sıcak suda 1 dk. haşlanır. Soğuk suya alınıp süzdürülÜr. Bir tavaya zeytinyağı konulup kızdırılır. İnce kıyılmış soğanlar üzerine ilave edilerek sarartılır. Daha sonra sakız murçları eklenir. Bir iki kez çevrilerek bir tabağa alınır ve soğutuluro Bir tabakta ezdiğimiz sarımsakları yoğurda ekleyip karıştırdıktan sonra, soğumuş olan sakız murcunun üzerine konularak servis edilir.

                                                                                                                                Antakya Mutfağı - ŞAHUDİ

                                                                                                                                Malzemeler 4 Kişilik

                                                                                                                                      • 8 adet etli taze kırmızı biber
                                                                                                                                      • ½ çay bardağı zeytinyağı
                                                                                                                                      • 2 çorba kaşığı sumak
                                                                                                                                      • Tuz

                                                                                                                                              Hazırlanışı : Biberler közlenir, soyulur, iri parçalar halinde doğranır. Sumak bir tülbente alınarak üzerine sıcak su dökülmek suretiyle şişmesi sağlanır. Bunun sıkılmasıyla elde edilen sumak suyu alınır ve biberin üzerine dökülür. Daha sonra zeytinyağı eklenip harmanlandıktan sonra servis edilir.

                                                                                                                                              Antakya Mutfağı - ŞAKŞUDA

                                                                                                                                              Malzemeler 4 Kişilik

                                                                                                                                                • 1 adet kemer patlıcan
                                                                                                                                                • 1 adet yeşil biber
                                                                                                                                                • 2 adet domates
                                                                                                                                                • 1 adet patates
                                                                                                                                                • ½ su bardağı kızartma yağı
                                                                                                                                                • 200 gr. süzme yoğurt

                                                                                                                                                        Hazırlanışı : Patlıcanlar halka halka doğrandıktan sonra tuzlanır. Patatesler küp şeklinde, domatesler iri parçalar halinde, biberler de tohumları ayıklandıktan sonra 2 cm. eninde doğranarak bir kenara alınır. Yağ, bir tavaya alınarak kızdırılır. İçine sırayla önce patlıcanlar, patates, domates ve biberler konularak kızartılır. Daha sonra bir kağıt havlu yardımı ile fazla yağları alınarak soğutuluro Bir tabağa bütün malzeme harmanlanarak üzerine süzme yoğurt eklenip servis edilir.

                                                                                                                                                        Antakya Mutfağı - TARATOR

                                                                                                                                                        alt

                                                                                                                                                        Malzemeler 4 Kişilik

                                                                                                                                                        • ½ su bardağı tahin
                                                                                                                                                        • ½ bağ maydanoz
                                                                                                                                                        • 100 gr. süzme yoğurt
                                                                                                                                                        • 1 çay bardağı ceviz içi

                                                                                                                                                                    Hazırlanışı : Maydanoz incecik doğranır. Ceviz içleri kıyılır. Tahinle beraber karıştırılır. Üzerine süzme yoğurt eklenerek tüm malzeme karıştırılıp servise alınır.





                                                                                                                                                                    Antakya Mutfağı - YEŞİL ZEYTİN BİBERLEMESİ

                                                                                                                                                                    Malzemeler 4 Kişilik

                                                                                                                                                                    • 150 gr. yeşil zeytin
                                                                                                                                                                    • 1 baş soğan
                                                                                                                                                                    • 1 kahve fincanı zeytinyağı
                                                                                                                                                                    • 1 yemek kaşığı biber (salça veya baş)
                                                                                                                                                                    • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
                                                                                                                                                                    • 1 tutam maydanoz

                                                                                                                                                                                  Hazırlanışı : Yeşil zeytinin çekirdekleri çıkartılır. Soğan ve maydanoz çok ince doğranır. Bir kabın içinde diğer malzemelerle iyice karıştırılarak servis tabağına alınır.

                                                                                                                                                                                  Antakya Mutfağı - ZEYTİNYAĞLI İÇ BAKLA

                                                                                                                                                                                  Malzemeler 4 Kişilik

                                                                                                                                                                                  • 250 gr. taze iç bakla tanesi
                                                                                                                                                                                  • 1 adet limon suyu
                                                                                                                                                                                  • 1 küçük kuru soğan
                                                                                                                                                                                  • 1 çay bardağı zeytinyağı
                                                                                                                                                                                  • 1 küp şeker ve Tuz
                                                                                                                                                                                  • 1 çorba kaşığı dere otu

                                                                                                                                                                                                  Hazırlanışı : Taze bakla taneleri kaynamakta olan suya atılarak haşlanır. Sıcak sudan alıp soğuk suya konulur ve süzüıür. Bir tencereye zeytinyağı konularak kızdınlır. Üstüne kıyılmış soğan eklenerek öldürülür. Üstüne haşlanmış bakla ve haşlama suyundan 3 kaşık kadar eklenip, limon suyu, tuz ve şeker katılır. İki üç taşım kaynatılıp ateşten alınarak servis edilir.

                                                                                                                                                                                                  Antakya Mutfağı - ZEYTİNYAĞLI TAZE BAKLA

                                                                                                                                                                                                  Malzemeler 4 Kişilik

                                                                                                                                                                                                  • 300 gr. taneleşmemiş taze bakla
                                                                                                                                                                                                  • 1 küp şeker
                                                                                                                                                                                                  • ½ çay bardağı zeytinyağı
                                                                                                                                                                                                  • 1 çorba kaşığı dere otu
                                                                                                                                                                                                  • 1 küçük kuru soğan Tuz

                                                                                                                                                                                                                    Hazırlanışı : Baklalar ayıklanır. Kaynar suda 1 dk. haşlanır. Soğuk suya atılır, süzüıür. Bir tavaya zeytinyağı konulup kızdırılır. Üstüne doğranmış soğan eklenip iki kez çevrildikten sonra baklalar atılır. Bir iki karıştırdıktan sonra tuz ve şeker eklenip kısık ateşte 10 dk. pişirilir. Üzerine dere otu serpilerek soğuk olarak servis edilir.

                                                                                                                                                                                                                    Antakya Mutfağı - ZEYTİNYAĞLI ZILK SAPI

                                                                                                                                                                                                                    Malzemeler 4 Kişilik

                                                                                                                                                                                                                      • 1 demet zılk (pazı)
                                                                                                                                                                                                                      • su bardağı zeytinyağı
                                                                                                                                                                                                                      • 1-2 baş soğan
                                                                                                                                                                                                                      • 1 yemek kaşığı biber salçası Toz biber
                                                                                                                                                                                                                      • 1 tatlı kaşığı kimyon
                                                                                                                                                                                                                      • Tuz

                                                                                                                                                                                                                                        Hazırlanışı : Zılkın yaprakları koparılarak sapları soyulur ve yıkanır. Bir santim uzunluğunda doğranıp suda haşlanır. Haşlanan saplar bir süzgece konulup iyice süzülür. Ayrı bir tencerede, küçük doğranmış soğanlar zeytinyağında öldürülür. Tuz, biber ve zılk sapları ilave edilerek 3 dk. kavru i ur. Soğuk servis yapılır.

                                                                                                                                                                                                                                        Antakya Mutfağı - ZILK SAPI YOĞURTLAMASI

                                                                                                                                                                                                                                        Malzemeler 4 Kişilik

                                                                                                                                                                                                                                                              • 1 demet zılk (pazı kg. süzme yoğurt

                                                                                                                                                                                                                                                              Hazırlanışı : Zılkın yaprakları koparılarak yalnız sapları soyulur. Küçük doğranarak haşlanır, süzdürülerek soğutulduktan sonra hafifçe ezilir. Süzme yoğurtla karıştırılarak servis edilir.

                                                                                                                                                                                                                                                              Not: Arzu edilirse 2 diş dövülmüş sarımsak ilave edilir.

                                                                                                                                                                                                                                                              Antakya Mutfağı - TAHİNLİ PATATES EZMESİ

                                                                                                                                                                                                                                                              Malzemeler 4 Kişilik

                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 500 gr. patates
                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 3 diş sarımsak
                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 100 gr. tahin
                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 1-2 salatalık turşusu
                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Kırmızı toz biber ,Kimyon ve Tuz

                                                                                                                                                                                                                                                                                    Hazırlanışı : Patatesler yıkanır ve haşlanır. Sonra kabukları soyulup püre haline getirilir. Tahin, dövülmüş sarımsak ve biraz tuz ilavesiyle iyice karıştırılır. Çukurca bir servis tabağına yayılarak konur. Üstü salatalık turşusu, kimyon ve toz biberi e süslenerek, zeytinyağı gezdirilir.

                                                                                                                                                                                                                                                                                    Antakya Mutfağı - BEYİN HAŞLAMA

                                                                                                                                                                                                                                                                                    altMalzemeler 4 Kişilik

                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 1 adet koyun beyni
                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 1 adet limon suyu
                                                                                                                                                                                                                                                                                    • ½ çay bardağı zeytinyağı Tuz

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Hazırlanışı : Beyin zarı alınır. Kaynamakta olan suya konularak 10 dk. haşlanıp tencereden alınır. Üzerine limon suyu ve zeytinyağı gezdirilerek servis edilir.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Antakya Mutfağı - BİBER KÖZLEME

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Malzemeler 4 Kişilik

                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 8 adet taze kırmızı biber
                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Tuz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 2 çorba kaşığı nar ekşisi
                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • ½ çay bardağı zeytinyağı

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Hazırlanışı : Biber közlenir. Soyulduktan sonra iri parçalar halinde doğranır. Üzerine sırayla nar ekşisi ve zeytinyağı gezdirilerek servis edilir.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Antakya Mutfağı - HAVAN KÖFTESİ

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Malzemeler 4 Kişilik

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 6 adet baş biber
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 2 çorba kaşığı sade yağ
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 1 su bardağı ince bulgur
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 1 tatlı kaşığı fesleğen çiçeği
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • su bardağı su

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Hazırlanışı : Baş biberler suya yatırılır. Bulgur yarım bardak su ile ıslatılır. Şişmiş biberler torumlarından ayrılarak temizlenir. Havan içine bulgurun yarısıyla beraber konularak dövülmeye başlanır. Bulgurun ezilmesi tamamlanınca geri kalan bulgur eklenerek dövme işlemine devam edilir. Bu işleme, ta ki biberle bulgur, iç içe ve bir hamur kıvamına gelinceye kadar devam edilir. Bu kıvamda iken içine sade yağ eklenip birkaç kez daha dövülerek malzemenin karışması sağlanır. Daha sonra küçük parçalar alınarak avuç içinde sıkılıp tabağa alınır ve servis edilir.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Antakya Mutfağı - HUMUS (Pastırmalı)

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Malzemeler

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 250 gr. humus
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 50 gr. çamfıstığı (süneber)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 150 gr. pastırma
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 50 gr. tereyağı

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Hazırlanışı : Humus bir servis tabağına konularak bir kaşığın sırtıyla kenarları kalın, ortası çukurca bir şekil verilir. Tereyağında pembeleştirilen çamfıstığına pastırma da ilave edilip 1-2 dk. kızartıldıktan sonra humus tabağının üstüne dökülür. Sıcak servis yapılır.



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Antakya Mutfağı - KÖZLEME
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Malzemeler 4 Kişilik
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                ½ kg. yeşil biber
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                250 gr. domates
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                ½ kg. patlıcan
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                1 kahve fincanı zeytinyağı
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Tuz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Limon suyu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Hazırlanışı : Sebzeler kabuklarıyla fırında köz\enir (pişirilir). Kabukları soyularak çatalla ezilir. İçine yarım limon suyu ve tuz ilave edilip karıştırılır. Üstüne zeytinyağı gezdirilip servis yapılır. Arzu edilirse sarımsak eklenir.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Antakya Mutfağı - PATATES MEZESİ

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Malzemeler:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                10 adet haşlanmış patates
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                3 adet salatalık
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Mayonez
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Bir kaç kaşık yoğurt
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Nane
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Kırmızı pul biber
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Tuz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Hazırlanışı: Haşlanmış patatesleri ve salatalıkları rendeleyip bir kap içine dökün üstüne yoğurt ve mayonezi ekleyin iyice karıştırın. Kayık bir tabak'a yayın üstüne bir sıra nane bir sıra kırmızı pul biber gezdirin ve buz dolabına atın.1 saat sonra çıkarın afiyet olsun...

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Antakya Mutfağı - BİBER YOĞURTLAMA

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                altMALZEMELER 4 Kişilik

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 8 adet taze kırmızı biber
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 diş sarımsak
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 200 gr. süzme yoğurt
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Tuz


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                YAPILIŞI

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Biber közlenir. Soyulurak, önce boyuna, sonra enine olmak üzere ince doğranır. Sarımsak ezilir. Üzerine tuz konulup biber ve sarımsak yoğurda eklenip karıştırılarak servis edilir.




                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Antakya Mutfağı - HAVUÇLU YOĞURT

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Malzemeler:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Yarım kilo havuç
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 4 kaşık süzme yoğurt
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 diş sarımsak
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Zeytin yağı
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Tuz

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Hazırlanışı: Havuçlar rendelenir sonra yoğurt eklenir sarımsağı ezdikten sonra tuzla birlikte ekle tabağa açtıktan sonra üzerine bir kaşık zeytinyağı ekle. Afiyet olsun

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Antakya Mutfağı - KÖZDE BİBER SALATASI

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Malzemeler:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 kilo biber
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 kilo yogurt
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 baş sarımsak
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 2 çay kaşığı pul biber
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Hazırlanışı: Biberleri közde pişiriyoruz kabuklarını soyuyoruz yağda kızartıp tabağa sırayla diziyoruz ortasına sarımsaklı yoğurt koyuyoruz üzerine yağda pul biber yapıp döküyoruz.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Antakya Mutfağı - PAntakya Mutfağı - PATATES PÜRESİ

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Malzemeler:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 4 adet haşlanmış patates
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 demet maydanoz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 limonun suyu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 4 diş sarımsak
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 2 çay kaşığı kimyon
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 2 çay kaşığı pul biber
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Biraz tuz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Bir miktar zeytinyağı

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Hazırlanışı: Patatesler püre haline getirilir. Sarımsaklar ezilip üzerine eklenir. İnce kıyılmış maydanoz, baharatlar ve tuz, limon suyu, zeytinyağı eklenip karıştırılır.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Antakya Mutfağı - FİLEYFLE MITKUKA

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Malzemeler:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 15-20 adet kuru kırmızı biber
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 4-5 adet kurutulmuş domates
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 demet maydanoz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 büyük soğan
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Biraz kuru fesleğen
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Zeytinyağı
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Tuz ve kimyon

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Hazırlanışı: Kurutulmuş bütün biberler ve kuru domatesler bir gün önceden ıslatılmış olacaktır.biberler ve domatesler bıçakla iyice dövülerek inceltilir.ince kıyılmış soğan eklenir.üzerine kıyılmış maydanoz eklenir .kuru fesleğen,zeytinyağı,tuz ve kimyon eklenip servis yapılır.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Antakya Mutfağı - ŞHEYHUDİ

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Malzemeler:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 4 tane acılı yeşil biber
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 3 tane domates
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Bir kahve fincanı zeytinyağı
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Yarım limon suyu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Bir tutam tuz

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Hazırlanışı: Biberleri ve domatesleri közde pişirip soyulduktan sonra bir santim kalınlığında doğrayıp içine limon, tuz ve zeytin yağını ekleyip yemeğe hazır olup servisi yapabilirisniz...AFİYET OLSUN

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Antakya Mutfağı - YAZ TURŞUSU

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Malzemeler:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Yarım kilo kabak
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Yarım kilo patlıcan
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Yarım kilo biber
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Yarım kilo domates
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 diş sarımsak
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Kuru nane
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Limon suyu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Yağ

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Hazırlanışı: Bütün malzemeyi soyup doğrayıp az bir su ile haşlayalım ve iyice süzelim üzerine nane yağ limon suyu dövülmüş sarımsak tuz ilave edip karıştıralım. Afiyet olsun. Her yemeğin yanında yenebilen lezzetli bir tarif.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Antakya Mutfağı - KITTE TURSUSU

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                altMalzemeler:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 kg kıtte (ince uzun bir çeşit salatalık)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • ½ kg yeşil biber
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 250 gr taze fasulye
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 2 baş sarımsak
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 demet nane
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 bardak kaya tuzu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 2 şişe sirke
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Hazırlanışı: Kıttelerin her iki ucu kesilerek yıkanır. Biberler yıkanıp uzunlamasına yarıya kadar yarılır. Fasulyeler kılçıkları temizlenip yıkanır, büyükse ortadan ikiye bölünür. Sarmısaklar ayıklanır, nanenin sapları kesilip yıkanır. Bütün malzeme sirke ve tuz ilavesiyle geniş bir kapta iyice karıştırılıp bir kavanoza doldurulur. Sirkenin kavanozdaki malzemenin yüzünü örtmesine dikkat edilir,eksik gelirse sirke ilave edilir. Turşuların yüzeye çıkmaması iççin kesilen nane sapları elle sıkıştırılıp kavanozun ağzı kapatılır ve kapağı konur. Turşu on gün sonra yenmeye hazır hale gelir.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Antakya Mutfağı - SALGAM TURSUSU

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                altMalzemeler:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 3 Kg şalgam (çelem)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 kg keşir (mor havuç)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 su bardağı bulgur unu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Bir parça maya
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Hazırlanışı: Bulgur unu, maya ile yoğurulur. Bir beze sarılıp dinlendirilir. Ekşiyince yıkanıp soyulur, yuvarlak dilimlenir. Havuçların üstleri kazınıp uzun uzun kesilir. Kavanoza yerleştirilir. (Aynı malzemeye kolay usülde şalgam turşusu yapmakta mümkündür. Şalgamlar doğranır, tuzla ovulur. 2-3 gün bekletilir. Sonra bol su ile yıkanır. Havuçların kabukları sıyrılır, kavanoza bir kat şalgam, bir kat havuç dizilir. Üzerine tuzlu su konularak, ekşime ve kırmızılaşma olana kadar kapağı kapalı bekletilir. Sıcak bir ortamda, daha çabuk ekşime ve renklenme olur)






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Antakya Mutfağı - ABUGANNÜÇ (PATLICAN SALATASI)

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                altMalzemeler:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1kg iri patlıcan
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1-2 diş sarımsak
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 5adet yeşil biber
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 3 domates
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Zeytinyağı
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Nar ekşisi veya koruk suyu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Maydanoz,tuz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Hazırlanışı: Patlıcanlar, domatesler, biberler ateşte közlenip iyice piştikten sonra kabukları soyulur. Püre haline getirilip karıştırılır. Sarımsaklar dövülerek püreye karıştırılır. Nar ekşisi,zeytinyağı ve tuz karıştırılarak servis yapılır.











                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Antakya Mutfağı - TUZLU YOGURT

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Malzemeler:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 10 kg keçi sütü
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1//2kg taze yoğurt
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 2 yemek kaşığı tuz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Hazırlanışı: Süt kaynatılıp ılıtılır,el dayanacak sıcaklığa gelince içine yoğurt katılıp karıştırlır. Ağzı kapatılıp üstü örtülür. Mayalanınca geniş bir kaba alınıp biraz karıştırılarak harlı ateşe konulur. Bu büyük tahta kaşıkla dibi tutturulmadan devamlı karıştırılır, tuzu konur göz göz olup patlamaya başlayınca, bir tabağa biraz alınarak kıvamı kontrol edilir. Süzme yoğurt koyuluğuna gelince ocaktan indirilip başka bir kaba alınır. (Sulanmaması için sıcakken içine kesinlikle kaşık batırılmamalıdır) Soğumaya bırakılır, iyice soğuduktan sonra kavanozlara konularak ağzı zeytinyağlı bir tülbentle kapatılıp kapağı yerleştirilir

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Antakya Mutfağı - TURPLU TARATOR

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                altMalzemeler:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 2 orta boy turp
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 çay bardağı dövülmüş ceviz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 3 diş sarımsak
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 kahve fincanı limon suyu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 kahve fincanı mandalina suyu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Biraz tuz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Maydanoz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Hazırlanışı: Turp kabuğu soyulmadan yıkanıp rendelenir. Ceviz sarımsak ve tuzla macun haline getirilir. Turpla karıştırılır. Limon ve mandalina suyu ilave edilir. Üzeri maydanozla süslenir.



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Antakya Mutfağı - SÜNME PEYNiR

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                altMalzemeler:%50 inek sütü %50 keçi sütü ile mayalandırılmış beyaz peynir.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Hazırlanışı: Peynirden ufak bir parça kesilip bir kaşık suyla bir tavanın içinde ısıtılır. Peynir sıcağın etkisiyle uzamaya başlarsa mayalandığı anlaşılır. İri portakal büyüklüğünde bir parça peynir ince dilimlere kesilir. Bir bardak su ile bir tavaya konarak alt üst etmek ve bastırmak suretiyle yumuşatılır. Sonra bir kevgirle süzgece alınarak soğuması beklenmeden bastırılarak suyu süzülür. Bu esnada arzu edilirse peynire çörek otu, dövülmüş mahlep, dövülmüş damla sakız ilave edilebilir. Henüz soğumamış olan yumak ele alınır. Yumağın ortasında açılan delikten geçirilen parmakların yardımıyla yün çilesine benzer tarzda tel tel olması sağlanır. Çile gevşekçe bir düğüm yapılarak yumurta ayarı suya konup sertleşmesi sağlanır. Buradan çıkarılan çileler kavanozlara doldurulup tuz ayarı yapılmış su üzerine boşaltılır.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Antakya Mutfağı - PATLICAN YOGURTLAMA

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                altMalzemeler:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 5 patlıcan
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 300 gr.süzme yoğurt
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 2 diş sarımsak (arzuya göre )
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Tuz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Hazırlanışı: Patlıcanlar fırınlanır. Kabukları soyulur ve püre haline getirilir. Çukur bir kapta süzme yoğurda yedirilir. Sarımsak ve tuz ilave edilerek karıştırılır. Üstüne biraz zeytinyağı gezdirilir.



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Antakya Mutfağı - MERCiMEKLi KÖFTE

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                altMalzemeler:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 Kase kırmızı mercimek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 2 Kase bulgur
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 3-4 baş soğan
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 su bardağı zeytinyağı
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Maydanoz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Toz biber,kimyon,tuz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Hazırlanışı: Mercimek bol suda pişirilir. Suyunu çekince yayvan bir kaptaki bulgurun üstüne konur. Biber salçası veya kırmızı pul biber, kimyon, tuz ilave edilip karıştırılır. Üzeri kapatılır, kabarıncaya kadar bekletilir. Piyaz şeklinde doğranmış soğan zeytinyağında sarartılır. Kaptaki bulgurlu malzeme yoğrulur. Tavadaki soğan üstüne dökülüp karıştırılır. Köfteden küçük parçalar koparılarak elde sıkılıp tabağa dizilir ve üstü maydanozla süslenir.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Antakya Mutfağı - BAKLA EZMESi

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                altMalzemeler:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • ½ bakla (kuru)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 fincan tahin
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 6-7 diş sarımsak
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 limon
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Kimyon
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Toz biber
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Zeytinyağı
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Maydanoz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Hazırlanışı: Akşamdan ıslatılan baklanın dış kabuğu ayıklanarak yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişen baklalar bir kapta iyice ezilir, içine dövülmüş sarımsak, tahin, limon suyu ilave edilerek karıştırılır. Bu karışım kenarlı bir servis tabağına konulup üzerine bol kimyon, biber, zeytinyağı gezdirilerek maydanozla süslenir.



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                YUMURTA ÖCCESi (MÜCVER)

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Malzemeler:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 6yumurta
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 2 demet maydanoz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • ½ kg taze yeşil soğan
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 250 gr taze sarımsak
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 demet taze nane
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 3 yemek kaşığı un
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Toz kırmızı biber
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Karabiber
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Kimyon
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Hazırlanışı: Malzemeler (maydanoz, soğan, sarımsaklı nane) çok ince doğranır.Toz biber, kimyon, karabiber ve tuzla ince doğranan malzeme harmanlanır, un ilave edilip yumurtalar kırılarak karıştırılır. Mücver tavasında kızdırılmış zeytinyağında kaşık kaşık konularak her iki tarafı ayrı ayrı kızartılır. Not : İçine suyu sıkılmış patates rendesi konulursa daha gevrek olur.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Antakya Mutfağı - ÇiG KÖFTE

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                altMalzemeler:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 300 gr. Koyun eti (yağsız ve sinirsiz, taşta tokmakla dövülmüş veya et öğütücüsünde çekilip macun haline getirilmiş)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 2 orta su bardağı ince bulgur
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 3 yemek kaşığı dövülmüş baş biber veya biber salçası
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 tatlı kaşığı kimyon
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 soğan
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Maydanoz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Tuz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Hazırlanışı: Bulgur yarım bardak su ile ıslatılır. Bir saat yumuşaması için bekletilir. Yıkanmış ve ayıklanmış baş biber, soğan, tuz ve kimyonla havanda dövülür veya et öğütücüsünde çekilir. Bulgur, biberle beraber çok iyi yoğrulur. Küçük parçalar koparılarak ıslatılmış avuç içinde sıkılır ve yuvarlak bir servis tabağının ortasına dizilir. Etrafında daha önce hazırlanmış tereyağlı, cevizli kıyma kavurması yerleştirilerek üstü maydanozla süslenip servis yapılır.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Antakya Mutfağı - HUMUS

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                altMalzemeler:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 500 gr. Nohut
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 4 tane limon
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1,5 su bardağı tahin
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • İki diş sarımsak
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Tuz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Hazırlanışı:Nohut bir gece önceden ıslatılır. Bir tencerede çok iyi pişinceye kadar haşlanır, suyu süzülür. İnce delikli süzgeçten iki defa geçirilir. Limonların suyu sıkılır, sarımsak dövülür, tahin ezilip püre haline getirilmiş nohuta karıştırılıp içine tuz eklenir. Bu karışım bir servis tabağına yayılarak konur. Üstüne kimyon, toz biber serpilir ve zeytinyağı gezdirilir. Üstü domates, turşu ve maydanozla süslenir. Not : Arzuya göre süneber (çam fıstığı) tereyağında kavrularak sade humusun üstüne dökülür.




                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Antakya Mutfağı - SARMAiÇi

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                altMalzemeler:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 büyük su bardağı ince çekilmiş bulgur
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 2 Çorba kaşığı salça veya dökülmüş baş biber
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 2 büyük domates veya bir yemek kaşığı salça
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 250 gr. taze soğan
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 kuru soğan
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 demet maydanoz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1,5 yemek kaşığı nar ekşisi
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 orta su bardağı zeytinyağı
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Marul, lahana veya asma yaprağı
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Tuz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Hazırlanışı: Bulgur, efsillenip (kepekleri savrulup) bir tepsiye konulur ve üstüne bir domates küçük doğranarak (bulgurun ıslanması için) yirmi dakika kadar beklenir (domates yoksa suyla ıslatılır) Sonra ince kıyılmış soğan, biber, domates kullanılmıyorsa domates salçası ve tuz eklenerek çok iyi yoğrulur. Yıkanıp suları süzülmüş ve ince doğranmış maydanoz, yine ufak kesilmiş domates karıştırılır. Nar ekşisi ve zeytinyağı ilave edilip üstü maydanozla süslenerek mevsimine göre marul, lahana veya asma yaprağıyla servis yapılır.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Antakya Mutfağı - KÜFLÜ ÇÖKELEK SALATASI

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                alt Malzemeler:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 adet küflü çökelek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 2 domates
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 2 adet yeşil biber
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 baş kuru soğan
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 kahve fincanı zeytinyağı
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Taze veya kuru nane
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Tuz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Hazırlanışı: Bir adet çökelek bıçakla ince ince kıyılır, küçük doğranmış soğanla beraber iyice ovulur. Kabukları çıkarılmış ve küçük doğranmış domates, yeşil biber ilave edilir. Üstüne zeytinyağı konularak hepsi karıştırılır. Arzu edilirse taze nane ilave edilir.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Antakya Mutfağı - KÜFLÜ ÇÖKELEK

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                altMalzemeler:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 3 kilo taze çökelek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 tatlı kaşığı tarçın
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 avuç dolusu kimyon
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 tatlı kaşığı yenibahar
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 avuçtan az küzbara
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 3 diş sarımsak (arzuya göre)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Bir miktar kurutulmuş dövülmüş kekik (zahter)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Miktarı arzuya göre tozbiber
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 kahve fincanı zeytinyağı
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Tuz

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Hazırlanışı: 3 kilo çökelek, büyük bir tepsiye konarak, çekilmiş kimyon, baharat ve diğer malzeme ilave edilip güzelce yoğrulur. Portakal büyüklüğünde parçalara ayırıp, yuvarlak bir şekil verilir. Şekillendirilen parçalar gazete yayılmış bir tepsiye konup, üç-dört gün dışarıda kurutulur. Kuruduktan sonra samanlı kağıda (gazete olabilir) tek tek sarılarak küflenmeye bırakılır.



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Antakya Mutfağı - TESTi PEYNiRi

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                alt Malzemeler:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 kg. Çökelek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 kg. Tuzsuz taze peynir
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Çörek otu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Hazırlanışı:Taze peynir kibritten biraz büyük parçalara kesilerek bol tuzlanır. Suyunu bırakması için bir gün bekletilir. Çökelek ve peynir ayrı ayrı istenilen miktarda çörek otuyla karıştırılır. Bir toprak küp (testi) veya kavanozun içine, temiz bir tülbent, kenarları taşacak şekilde yerleştirilir. Bu testinin içine bir kat beyaz peynir, bir kat çökelek sıra ile dizilir. Her kat yerleştikten sonra elle iyice bastırılır. En sonunda testinin ağzı sıkıca bağlanıp ters çevrilir altına başka bir kap konup 2-3 gün bekletilir suyu süzülür. Sonra 3 ay kadar toprak altında veya buzdolabında bekletilir.



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Antakya Mutfağı - TAZE ÇÖKELEK SALATASI

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Malzemeler:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                3 adet domates
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                3 adet salatalık (arzu edilirse)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                2 adet kırmızı veya yeşil biber
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                1 orta büyüklükte soğan
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                2 kaşık taze çökelek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                1 kahve fincanı zeytinyağı
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Nane
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Tuz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Hazırlanışı: Çökelek önce ince doğranmış soğan, sonra ince doğranmış biberle ovulur. Küçük doğranmış domatesler karıştırılır. Zeytinyağı ilave edilip bol nane ile süslenir. Not :Arzu edilirse yeşil zeytin küçük doğranıp ilave edilir.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Antakya Mutfağı - PATATESLi KÖFTE

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                altMalzemeler:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 yemek kaşığı salça veya dövülmüş baş biber
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 küçük soğan
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 2 küçük patates
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 çay kaşığı kimyon
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Maydanoz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Tuz

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Hazırlanışı: Bulgur,yıkanıp tel süzgeçten suyu süzdürülür. Soğan ince ince kıyılır. Bir kapta bulgur,soğan rendesi, biber,kimyon ve tuz iyice yoğrulur. Haşlanmış ve kabuğu soyulmuş patates havanda dövülerek veya et öğütücüsünde çekilerek köfteye ilave edilerek tekrar yoğrulur. Küçük parçalar koparılarak, ıslatılmış avuç içinde şekillendirilir. Servis tabağına dizilip maydanozla süslenir.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Antakya Mutfağı - ZAHTER SALATASI (Kekik Salatasi)

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                altMalzemeler:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 250 gr zahter kekik
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 çay kaşığı nar ekşisi
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 orta boy soğan
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 tatlı kaşığı salça veya toz biber
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Yarım Demet maydanoz

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Hazırlanışı: Zahterin taze yaprakları alınır, doğranıp yıkanır. Acı suyunun gitmesi için tuzla ovulur, biber, narekşisi, maydanoz, zeytinyağı ilave edilerek karıştırılır. Not: Arzu edilirse yeşil zeytin küçük doğranıp ilave edilir.




                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Antakya Mutfağı - CEViZLi BiBER

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                altMalzemeler

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 10 tane baş biber veya 2 dolu kaşık biber salçası
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 300 gr ceviz içi
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 adet kuru soğan (küçük)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 4 adet etimek veya kuru ekmek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Tuz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • kimyon (bir çay kaşığı)

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Yapılışı

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Başbiber sıcak suda 20 dakika kadar bekletilip yumuşaması sağlanır. Tohum ve damarları ayıklanıp güzelce yıkanır ve bir süzgece konur. Suyu süzülen biberlere ceviz, soğan, etimek veya kuru ekmek ıslatılarak kimyon, tuz ilave edilerek et öğütücüsünden püre halinde getirilir.







                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Hiç yorum yok:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Yorum Gönder