14 Ağustos 2010 Cumartesi

FAVA - BAKLA EZMESİ hatay-antakya

Antakya Mutfağı - BAKLA EZMESi

altMalzemeler:
  • ½ bakla (kuru)
  • 1 fincan tahin
  • 6-7 diş sarımsak
  • 1 limon
  • Kimyon
  • Toz biber
  • Zeytinyağı
  • Maydanoz
    Hazırlanışı: Akşamdan ıslatılan baklanın dış kabuğu ayıklanarak yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişen baklalar bir kapta iyice ezilir, içine dövülmüş sarımsak, tahin, limon suyu ilave edilerek karıştırılır. Bu karışım kenarlı bir servis tabağına konulup üzerine bol kimyon, biber, zeytinyağı gezdirilerek maydanozla süslenir.




BAKLA AŞI (HATAY)

Malzemeler:
Kuru bakla
sarımsak
tahin
maydanoz
biber
zeytinyağı
limon suyu
kimyon
tuz.

Yapılışı:
1.Bir gün önceden ıslatılmış baklalar, yumuşayıncaya kadar haşlanır.
2.Bu baklalar, sarımsak ve tuzla ezildikten sonra, tahin eklenir ve ezmeye devam edilerek macunlaşması beklenir.
3.Tabaklara yayılır.
4.Üzerlerine ince kıyılmış biber ve maydanoz, serpilir. Tuz ve kimyon ekilir.
5.Zeytinyağı ve limon suyu gezdirilerek tüketime hazır hale getirilir.

BAKLA EZMESİ (TUZLU YOĞURTLU) (HATAY)

Hatay Valiliği Antakya Mutfağı - Süheyl Budak
MALZEMELER
½ kg. kuru bakla
1 Tatlı kaşığı kimyon
½ su bardağı tahin
1 Tatlı kaşığı toz biber
2 Çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı tuzlu yoğurt
6-7 diş sarımsak
1 çay kaşığı maydanoz

YAPILIŞI
Akşamdan ıslatılan baklanın dış kabuğu ayıklanarak yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişen baklalar bir kapta iyice ezilir. İçine dövülmüş sarımsak ve tahin ilave edilerek karıştırılır. Karışımın içine tuzlu yoğurt eklenerek üzerine kimyon, maydanoz ve limon suyu konulup zeytinyağı gezdirilerek servis edilir.


BAKLA EZMESi ZEBZELİ
½ bakla (kuru) 1 fincan tahin 6-7 diş sarımsak 1 limon Kimyon toz biber zeytinyağı maydanoz Akşamdan ıslatılan baklanın dış kabuğu ayıklanarak yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişen baklalar bir kapta iyice ezilir içine dövülmüş sarımsak tahin limon suyu ilave edilerek karıştırılır. Bu karışım kenarlı bir servis tabağına konulup üzerine bol kimyon biber zeytinyağı gezdirilerek maydanozla süslenir.

BAKLA EZMESİ 2 TAHİNSİZ
Malzemeler

Yarım kilo kuru bakla
2 soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 demet dereotu
8 bardak su
Tuz

Tarif


İç kabukları çıkmış olarak satılan bakladan alınır. Bir tencereye zeytinyağı konulur, dörde bölünmüş soğanlar, bakla, tuz, tozşeker, 8 bardak su, hep birden tencereye aktarılır. Baklalar tamamen pişip dağılacak bir kıvama gelinceye kadar haşlanır. Tencerenin ağzı kapalı olarak aşağı yukarı 2 saat kadar pişirilen baklalar bir kevgirden geçirilerek püre haline getirilir. Bakla püresinin içine kıyılmış dereotunun yarısı konularak tekrar bir tencereye aktarılır, bir taşım pişirilir. Bu şekilde hazırlanan bakla ezmesi bir taşım kaynayınca hemen bir orta tabağına boşaltılır. Soğuması için 2 saat kadar bir tarafa bırakılır. Ezme iyice donunca üzerine geri kalan kıyılmış dereotu ile süs yapılarak bir kaşık da zeytinyağı gezdirilir ve soğuk olarak sofraya alınır.

BAKLA FAVA

2 kilo bakla içi
1 bardak zeytinyağı
200 gram ceviz içi
2 adet limon
4 diş sarmısak
Yarım bardak tahin
Tuz
Toz kırmızı biber

İç baklayı, tuzunu koyun ve suda pişirin. Çok pissin. Süzgece koyup süzdürün. Tencerede çok iyi ezin. Yağım koyun. Sarmısağı ve cevizi de ezip koyun. Limonu da sıkın. Kırmızı toz biber de koyun. Tahini de katıp karıştırın. Yemeklerde az az servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder