18 Ağustos 2011 Perşembe

patlıcanlı mettüs



tüm ziyaretçilerime sağlıklı,bereket dolu hayırlı cumalar diliyorum.
sizlere bu gün iftar sofralarınız için misafirlerinize ikram edebileceğiniz pratik bir meze olan mettüs tarifi vermek istedim.mettüs ana yemek değildir.yalnış anlaşılmasın.mettüs bir meze çeşididir.et yemeklerinin yanına veya kebapların yanına yada kızarmış ekmek ile tek başına yiyebileceğiniz nefis bir salatadır...



mettüs arap mutfağına aittir... orijanilinde limon ile hazırlanıyor...
tabii limon kabuklarının içi boşaltılıp bir kaç işlemden geçtikten sonra içleri özel harç ile doldurulup tıpkı turşu gibi kavonozlara bastırılıp 15-20 gün dinlendikten sonra servis yapılıyor.
bizdede özellikle çukurova bölgesinde adana mutfağında ise mettüs güz patlıcanı ile hazırlanıyor.kabukları soyulmadan haşlanıp içleri özel harç ile doldurulup yine kavanozlarda 15-20 gün dinlendirilip özellikle çiğ köfte yanında servis yapılıyor.

orjinal tarifi ilerleyen günlerde paylaşmayı umut ediyorum.bu gün pratik hemen hazırlanıp servis edebileceğimiz şekli ile mettüs tarifimiz...

malzemeler...

4 tane ince çekirdeksiz küçük boy patlıcan kabuklarını soyup dilim dilim kesin...(üzerine tuz serpip kapalı bir kapta 15 dk terletin.acı suyunu yavaşça elinizle sıkın.)
1/2 su bardağı sirke
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz

sosu:
döğülmüş sarımsak-zeytinyağı,sirke,iri kıyılmış ceviz

patlıcanları terletme işleminden sonra su,sirke,tuzu kaynatın.içine patlıcanları ilave edin.tencerenin kapağını kapatarak patlıcanlar ezilmeden ama diriliği kaybolacak şekilde haşlayın.
süzgüye alıp suyunu süzün.
hemen kapaklı bir kaba alıp üzerine zeytinyağı,sirke,tuz,ezilmiş sarımsak ve cevizi ekleyip yavaşça harmanlayın.
kapağını kapatıp dolapta dinlendirin.
soğuyup dinlendikçe nefaseti artıyor...dolaptada bir kaç gün bozulmadan durabiliyor.



şimdiden kolay gelsin afiyetler olsun efendim.bereketli hayırlı iftarlar diliyorum.

not:
tadını merak edenler için şöyle tarif edeyim patlıcan turşusu veya patlıcan salatası arası bir lezzet...eğer patlıcan seviyorsanız mutlaka tavsiye ediyorum. lezzetine bayılacaksınız...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder